ausztriai munka

Egy fiatal művész ausztriai munkája

Lányom, aki most végzős a MOME-n, azzal az ötlettel állt elő, hogy nyáron elmegy külföldre dolgozni. Első hallásra merésznek tűnt az ötlet, de aztán rájöttem, hogy az ő generációjukban ez már nem is olyan szokatlan. Végül is egy nyár nem nagydolog.

Egy ausztriai munka keltette fel az érdeklődését. Szobalányként dolgozna egy szállodában, de gyönyörű környezetben. Ha a pénzszerzésen kívül másra nem lenne jó – bár már önmagában az sem kevés -, akkor a tájból ihletet is tud meríteni. Legalábbis én elücsörögnék órákat azon a helyen, meg sétálnék fel-alá, hogy magamba szippantsam a látványt. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ha valaki dolgozni megy, akkor az nem láblógatásról szól, legalábbis az osztrákoknál biztosan nem.

ausztriai munka
ausztriai munkák

Mindenesetre a maga részéről áldásomat adtam a dologra, nem mintha még szüksége lenne rá a lányomnak, aki már szinte felnőtt. De furcsa lesz, ha elmegy, mert még soha nem utazott el két hétnél hosszabb időre. Persze, ezt is meg kell szokni… hogy nincs mindig itt. Három hónap – azt hiszen ennyi időre utazna ki – pedig nem a világ. Ráadásul nem is lesz túl messze, mégiscsak jobb, mintha Amerikába menne ki. Arról nem is beszélve, hogy a némettudása is javulni fog, ami a mai világban már szinte elengedhetetlen.