Esti mese, a napelem működése

Ki mivel dolgozik, azt teszi hasznossá. Ez lehetne akár egy mondás is, hiszen ha azt vesszük, akkor minden területre igaz ez. Hogy miért? Tegyük fel valaki szakács, akkor feltételezhetően otthon is szívesen főz, vagy nagyobb összejöveteleken. Mindenki igyekszik kihasználni a lehetőségeket, amiket a sors ad. Ha valaki fával dolgozik, akkor igyekszik mindet, amit csak tud ennek a segítségével megoldani.

Az esti mese

Nem fogjátok elhinni, hogy a minap milyen esti mesét talált ki a párom a gyerekeknek. Sok esetben unják már a könyveket, és szeretik, ha apa kitalál valamit. Persze az ember ha épp nem fáradt, akkor még van energiája ilyenekre, de nem mindig van ez így.

Szerencsére hétvége volt, mikor a gyerekek újra kitalálták, hogy apa meséljen nekik valami esti mesét, olyat amit ő talál ki. Miután semmi hasznos nem jutott az eszébe, így a munkájával kapcsolatban kezdett el mesélni. Ha jól emlékszem, valahol ott indult ki a mese, hogy a három kimalac, és a napelem működése. E tudjátok képzelni, hogy micsoda nevetést váltott ki a helyzet? Pedig már nem egy alkalommal mondtam a páromnak, hogy amikor mesél, vegye figyelembe, hogy esti mesét mond, és ne akarja a gyerekeket felspanolni lefekvés előtt. De persze mondhatom én…dragon-1085225_640

Együtt hallgatjuk

Ha épp szabaddá tudom magamat tenni, ami nem egyszerű mindig, akkor én is befekszem valamelyik csemete mellé az ágyba, és együtt hallgatjuk meg a mesét. Én az egyik gyereknél, a párom pedig a másiknál. Ez még megoldható, hiszen egy szobában laknak még egyenlőre.

Két lehetőség van a mese mondásra. Az egyik az, hogy apa elkezdi, és ő mondja végig az egész történetet úgy ahogyan ő szeretné. A másik az, hogy elkezdi, aztán mond egy nevet, hogy ki folytassa. Emlékszem már olyan is előfordult, hogy mire a másik gyerekhez ért a történet, addigra nagy hallgatás volt csak. Hogy mi történt? Természetesen annyira fáradt volt, vagy a mese volt annyira unalmas, hogy bealudt közben. Azért ez is előfordult már nem egy alkalommal.

Mint fentebb említettem, olyan is előfordul, hogy nagy hancur lesz belőle, ilyenkor még fél óra múlva sem alszanak a gyerekek, aminek nem örülök, mert reggel alig lehet kiszedni őket akkor az ágyból. De gondolom ez nem csak nálunk van így. Ja, és a másik még nagyon vicces dolog, hogy a gyerekek sokat veszekednek, marakodnak napközben, és hogy mikor a legjobb megbeszélni a dolgokat? Este lefekvés után, amikor aludni kellene. Sokszor hallom, hogy megy a susmus még vagy fél óra múlva is. Vagy az aznapi dolgokat tárgyalják meg, vagy az elhangzott esti mesét. Azért az utóbbi ritkán fordul elő, mert van hogy hozzá sem tudnak szólni.

 

Mese és valóság