Gázpalackkal merülünk a hableányok birodalmába

A hableány története

Kislányom pont az adriai nyaralásunk előtt pár hónappal ismerte meg a kis hableány történetét, és azóta másról sem tud beszélni, minthogy ő is sellő akar lenni. Pont úgy, mint ahogy a gyerekeknél szokott lenni, először még szórakoztunk rajta, de pár hét alatt bőven eljutott arra a szintre, hogy én is és a férjem is kezdtük megunni, hogy mindig ezt szajkózza. Eldöntöttük tehát, hogy a legjobb az lesz, ha tényleg sellővé varázsoljuk.

Mivel múltkor is nagyon tetszett neki, amikor megpróbáltunk a mesék segítségével egy kicsit művelődni, arra gondoltunk, hogy most a víz alatti élővilággal ismertetnénk meg. Erre azért volt lehetőségünk, mert egy ismerősünkről jól tudtuk, hogy búvárkodással is foglalkozik, és az évnek ebben a szakaszában pont az Adrián szokott lenni. Gyorsan fel is hívtuk, hogy nem tudna-e egy általános iskolás lánynak egy felejthetetlen élményt szerezni, és ő mondta is, hogy természetesen de. Mivel a barátai vagyunk, ezért ezt még kedvezményesen is teszi, csak vigyünk neki Magyarországról oxigén- és argonpalackot, mivel nála csak olyan nagy van éppen, amivel egy kislány nem tudna merülni.

A gázpalackok beszerzése

Az oxigénpalackról mi is értettük, hogy miért szükséges a merüléshez, hisz tudtuk, hogy anélkül nem lenne mit lélegezni, argon palackról azonban most hallottunk életünkben először. Meg is kérdeztük barátunktól, hogy ez mégis mit takar, ő pedig elmesélte, hogy ez a száraz merüléshez kell. A gyerekeknek általában ilyet szoktak szervezni, ha megvan rá az igény, mivel ilyenkor a speciális ruha miatt a víz alatt is melegen maradhatnak. Ez pedig azért lehetséges, mert argonnal bélelik ki a ruhát, ami jó hőszigetelő, és a vízálló ruhán még a tenger hűvössége se fog áthatni.

Így már világos volt számunkra is a dolog, és mindenképpen mi is támogattuk, még ha ez egy plusz argon palack beszerzését is jelentette. Amíg el nem kezdtünk utánanézni a gázpalack áraknak, addig amúgy se tudtuk, hogy ez mekkora összeget fog jelenteni, de nem különösebben akadályozott volna meg minket semmi.

Mikor eldöntöttük, hogy megvalósítjuk, még szerencsére volt hátra pár hetünk a nyaralásig, így nyugodtan utána tudtunk nézni annak, hogy mit éri meg rendelni. Egyrészről szempont volt az, hogy minél kisebb palackban tudjuk beszerezni az oxigént, hogy a lányunknak ne legyen nehézsége magával vinni, másrészről pedig nyilván a gázpalack ár volt a döntő. Végül kiválasztottuk a legjobb oldalt, amit találtunk, és egy 5 literes palackot rendeltünk mind a két gázból.

A merülés

Nem akartuk, hogy a kislányunk előre megtudja a meglepetést, így mind a két gázpalackot elrejtettük a kocsi hátuljában, hogy véletlenül se vegye észre. Búvárkodni csak a második napon mentünk el, így addig nem sejtett semmit: amikor azonban megérkeztünk, elővettük a palackokat, és elmondtuk, miről van szó, madarat lehetett vele fogatni, olyan boldog volt.

Barátunk nagy tapasztalattal készítette elő a szükséges eszközöket, és mikor rajtuk volt a ruha, az argon palackra rátett egy nyomáscsökkentőt, egy csövet, és a gázt lassan a ruhájukba engedve felkészültek a merülésre. Az oxigénpalackot a hátukra vették, mint egy iskolatáskát, és beugrottak a vízbe.

Visszaérkezésük után nagyon megköszöntük a segítségét, és bár ő próbálta megtudni tőlünk a gázpalack árakat, mi nem árultuk el neki, mert semmiképpen se akartuk, hogy még azt is kifizesse nekünk. Persze valójában ez hiába volt, hisz később azt is megkérdezte tőlünk, hogy honnan szereztük be őket, mivel a minőségével nagyon elégedett volt, így azt elmondtuk neki. Ezzel az információval együtt pedig már a gázpalack árakat is könnyedén ki tudta keresni.

Így sikerült a lányunknak felejthetetlen élményt szerezni, ahol betekinthetett kedvenc meséjének a hátterébe, mindösszesen két gázpalack áráért – ilyen az igazi „behind fairy tales” mese.

Mese és valóság