Még csak 3 éves, de már motorozásról álmodik

A kisfiam 3 éves, és rajong az autókért és a motorokért. Nemrég az esti mese idejében megkérdezte tőlem: motor jogosítvány hány éves kortól szerezhető?

Elmosolyodtam, és mesélni kezdtem. Egy ismerősöm egy motoros jogosítványokkal foglalkozó honlapnál dolgozott, mint fejlesztő, és felmérést végeztek abban a témában, hogy milyen kérdések merülnek fel legnagyobb gyakorisággal az emberekben, amikor először üti fel fejét a gondolat: motoros jogsit szeretnének.

Motor jogosítvány hány éves kortól tehető le? A fiataloknál ez az egyik leggyakrabban előforduló kérdés. Én sem voltam tisztában teljesen az életkorra vonatkozó szabályokkal, kikötésekkel, így megkerestem a weboldalt, ahol az ismerősöm is dolgozott, és felolvastam, vagyis lefordítottam az én kis 3 évesem nyelvére az erre vonatkozó részt.

A legegyszerűbb motorjogsit már 14 évesen megszerezhetik a srácok, lányok. Ez persze még csak kicsi motoros vezetői engedély, segédmotoros kerékpár igazából. A köbcentik magyarázásával nem fecséreltem az időt, 3 évesen még úgysem érti a kis lurkó. „Tudod – mondtam –, ilyennel jár a szomszéd Petike, és a másik utcában lakó Klári.” A kisfiam szeme persze rögtön felragyogott: a nap fénypontja volt, amikor reggelente az iskolába induló Klára elrobogott mellettünk a piros-fehér, 50 köbcentis járgánnyal. Megtudtam, hogy ezek a járművek nagyon könnyen kezelhetőek, ezért vezethetőek már 14 éves kortól.

Kisfiamnak ennyi bőven elég is volt. Még félálomban megkérdezte, hogy hány évet kell várnia, mire elkezdheti ezt a jogsit. Gyanítom, hogy álmában már motoron ült, ugyanis fél éjszaka halkan berregett alvás közben…

Mese és valóság