Mese a tárhelyszolgáltatásról

Arra gondoltam, belevágok egy nagyobb vállalkozásba. Szeretnék létrehozni egy olyan videószolgáltatást, ahol mesefilmeket lehet nézni. Sok olyan ismerősöm van, aki hobbi szinten animációk, kisfilmek készítésével foglalkozik. Örülnék, ha méltóképpen közzé tehetném a munkáikat.

A technika a nagy kérdés

Anyagból volna is bőven, a kérdés inkább a technika. Nem szeretném ugyanis a filmeket valamelyik videómegosztóra feltölteni. Tudom, hogy lehet privát csatornát létrehozni, de én nagyon szeretném, ha csak azok látnák a videókat, akik előfizetésük van az oldalamhoz. Egy jelképes díjért lehetne megnézni a filmeket, ezt a bevételt pedig újabb alkotásokra tudnánk felhasználni. Attól félek, ha csak simán valamelyik megosztóra felteszem a filmeket, valaki feltöri a védelmet, vagy trükközni kezd a jelszóval és a filmek végül kikerülnek. Ebből sok kellemetlenség és szerzői jogi probléma lehet. Jobb a békesség.

Sajnos a filmek olyan nagyok, hogy nem tudom őket egy hagyományos tárhelyre feltölteni, a webtárhely, amit egy honlapszolgáltatótól kaphatnék, az kevés.

Találtam egy nagyon jó megoldást:

rackforest.com/szolgaltatasok/vps/

Ezt a szolgáltatást fogom használni arra, hogy tároljam az értékes videóimat. Privát VPS szervert bérelek majd valakitől, és a saját honlapomon lesz a lejátszó, én fogom tárolni a tartalmakat, a saját, külön szerveremen.

Mi az a VPS?

A VPS egy betűszó. Virtuális Magánszervert jelent. Vannak cégek, akik nagy, modern szerverekkel rendelkeznek. Ezeket kisebb részekre osztják, és bérbe adják olyanoknak, mint én is vagyok. Vállalkozásoknak vagy magánembereknek, akiknek nagyon biztonságos megoldásra van szükségük, esetleg kevés az a tárhely, amit az internetes szolgáltatók általában biztosítani tudnak.

A VPS bérlésnek az az előnye, hogy a szervert nem nekem kell karban tartani. A cég, amelyiktől a szervert bérelem, jelen esetben a RackForest mindent megcsinál helyettem. Nekem még csak egy dobozom sincs, amire nagyon vigyázni kéne… Nem kell szerverszekrényt létrehoznom, légkondicionálnom, izgulnom az áramszünetek miatt, aggódni, hogy betörnek, vagy a lányom leveri takarítás közben… A cég ezekre a fizikai dolgokra is odafigyel.

A frissítésekre és a vírusvédelemre sem lesz gondom. A cég megteszi a biztonsági intézkedéseket, karban tartja a tárhelyet. Ha valami meghibásodik, vagy esetleg én rontok el valamit, nem kel órákig várni a szerelőre. Egy nagy cégnek van kapacitása a gyors megoldásokra.

Én egy privát, beépített szervert nem is nagyon tudnék kihasználni, pláne a legmodernebb technikákkal korszerűsíteni. A videóim nagyon nagy erőforrást igényelnek. A RackForestnél ezekből dedikáltan kapok. Az SSD tárhely pedig a lehető leggyorsabb megoldás – ami pont a videózásnál nem egy elhanyagolható szempont.

Szerzői jogi szempontból is tisztább

A barátaim is szívesebben adják át nekem az anyagaikat, a partnerek is jobban bíznak bennem, mert sokkal komolyabb infrastruktúrám van, jobban kiépített rendszerem, mint egy átlagos oldalnak, amelyik valamilyen más szolgáltatón keresztül oszt meg tartalmakat.

Nekem semmilyen elvet nem kell betartanom, nincsenek korlátozások. Nem kell például attól tartanom, hogy büntetést kapok valamelyik videómért, vagy valamilyen okból letiltanak egy felvételt – például mert a mesében valamilyen kellemetlen dolgot vélnek felfedezni. Szerzői jogi és művészi szempontból is jobb szolgáltatást tudok adni minden partneremnek.

rackforest.com/szolgaltatasok/vps/

A VPS bérlés ára sem túl borsos: van, aki 1500 Ft/hónap áron megússza a dolgot. Én a biztonság kedvéért kicsit nagyobb tárhelyet kerestem, most havi 2200 Ft-ot fizetek. A 30GB-os alap kapacitást tudom bővíteni 200 GB-ra, és havi 2 TB forgalmat bonyolíthatok így. Ez szerintem bőven elég lesz.

2200 forint egy éttermi ebéd ára havonta, szerintem igazán megéri a nyugalmat és az üzlet megalapozását. Ezen a díjon kívül semmi más költség nincsen. Se mindenféle induló pakk, se hardver beszerzés (ha plusz szolgáltatást, pl. üzemeltetést szeretnék, azért persze fizetni kell majd) – nekem ez pont jó, induló vállalkozóként össze sem tudnék szedni annyi pénzt, hogy saját szervert tudjak készíteni.

Ezért az árért superuser jogosultságaim vannak – vagyis az informatikus partnerem mindenhez hozzá fér, amihez kell. Pár száz forintért már tudok bővíteni, IP-címet készíttetni és mindenféle hasznos dolgot kérni, ami a továbbiakban még fontos lehet.

Tovább az úton

Egyelőre a fő célom, hogy jó minőségű filmeket szolgáltassak és az oldalam szép és használható legyen. Nekem a következő lépés a tesztelés, majd gondos marketingterv készítése. Hiszek benne, hogy lazán venni fogom az akadályokat.

Egy megbízható, jó tárhellyel sokkal könnyebb mesés vállalkozást indítani. Még nincs itt a vége, úgyhogy nem lehet elfutni véle… De aki nem hiszi, járjon utána!

Mese és valóság