Művészeti értékek az apróhirdetések között

Galériaként összetett küldetésünk van. Egyrészt helyet, teret biztosítunk a művészeknek, hogy bemutathassák munkáikat, és az erre kíváncsi közönséget is gyakran mi verbuváljuk össze. Mivel rálátunk a különböző alkotók munkásságára és ismerjük a közönség igényeit, érdeklődését is, így gyakran művészeti közvetítő szerepet is vállalunk: összehozunk egymással olyan művészeket, akik potenciálisan közösen is tudnának dolgozni egy-egy projekten vagy akár hosszútávon. Igyekszünk ezt minél színesebben tenni, vagyis a művészeti ágak között is hidat építünk. Egy másik fontos célunk a művészek támogatása úgy, hogy vevőt keresünk a műveikhez. Sokszor tartunk árverést azon túl, hogy egyébként mindig van lehetőség a kiállított művek megvásárlására. Ezek az aukciók gyakran jótékonysági jellegűek, de a cél lényegében ugyanaz: megtalálni azt a vevőt, aki a lehető legtöbbet kínálja egy adott műtárgyért.

 

Nemrég új módot találtunk az értékesítésre, ami meglepően hatékonynak bizonyult. Egy fotókiállítás végére rengeteg kép maradt gazdátlanul, arról nem beszélve, hogy ezek, még ha limitáltan is, de több eredeti példányban is elkészíthetők. Mivel a kiállítás végeztével egy másik művész alkotásai kerültek hozzánk, nem volt már hely a képek “hirdetésére”. A megoldáshoz az ötletet egy neten, másodkézből vásárol színházjegy adta, amit egy apróhirdetéses portálon vett az egyik barátom. Azt mondta, az oldalt böngészve a jegyen kívül is rengeteg jó dolgot talált. “Ha valamin túl akarsz adni, itt hirdesd az apród”, javasolta. Nem haboztunk sokat, megnéztük, vajon nekünk hogy működik a dolog.

 

Kezdetben szkeptikus voltam, nem tartottam valószínűnek hogy valaki egy ilyen oldalon, az aprók között keres majd kortárs fotókat a falra. Azt sem gondoltam, hogy a használt bútorok közt böngészve bárki művészi képek vásárlására adná a fejét. Azért egy próbát megér, gondoltam, úgyhogy összeült a kis csapatunk, hogy meghirdessünk első körben tíz fotót. A gyakornokunk ötlete volt, hogy a képeket fali poszterként hirdessük, így talán könnyebben találnak majd rá azok is, akik dekorációt keresnek a szobájukba.

 

Ezt könnyű volt megtenni, a baráti ajánlás alapján kiválasztott aprós oldal ugyanis kategóriákra bontja a feladott hirdetéseket, természetesen a hirdetés feladójának választása alapján. Kézenfekvő volt az Otthon, háztartás kategória, azon belül pedig jobb híján a Lakáskiegészítőket választottuk ki, ahol megtaláltuk a Dísztárgy, festmény alkategóriát. Így a fotók hasonló funkciójú tárgyak között várhatták a tökéletes vásárlót. Az oldal szerkezeti felépítése megkönnyíti a tájékozódást mind a hirdetésfeladók, mind pedig a vásárlók számára.

 

A hirdetések szerves részét képezik a melléjük csatolt képek, amik alapján a legtöbb érdeklődő el tudja dönteni, hogy elolvassa a leírást, vagy inkább tovább áll a következő hirdetésre. képekről felesleges lett volna újabb képet készíteni, így az eredeti fájlokat töltöttük fel, természetesen kisebb méretben, gyengébb minőségben, biztonsági okokból a galéria vízjelével ellátva. Egyébként is csak 20 MB méretű kép tölthető fel, de ez bőven elég is arra, hogy elérje a célját, és felkeltse a vásárló érdeklődését. A képek mellett egy háromezer karakteres leírás segít a “termék” bemutatásában. Mi ezt is igyekeztünk maximálisan kihasználni, hogy bemutassuk a lencse mögött álló fotóst és kiemeljük a képek művészi értékét, egy-két idézettel gazdagítva a kép jelentését. Ebben a mi hirdetéseink eléggé eltérnek a kategória többi versenyzőjétől, bár a műtárgyakat részletes leírás kíséri. Mi inkább művészeti fórumként szerettük volna használni a hirdető felületet, ami a nextapro.hu-n teljes mértékig megvalósítható. Szerencsére az oldalon nem moderálják a tartalmat, egészen addig, amíg a hirdetés valós. Így tulajdonképpen a galéria egyfajta kiterjesztéseként használhatjuk az oldalt.

 

Egy nagyon vonzó tulajdonsága a nextapro.hu-nak, hogy a hirdetések feladása ingyenes. Ez elég nagy előny, különösen tíz külön kép meghirdetésekor. Bár a galéria költségvetéséből belefért volna egy kisebb összeget a hirdetések feladására fordítani, azért örülök, hogy nem kellett. Ez is amellett szólt, hogy a kezdeti bizalmatlanságom ellenére mégis kipróbáljuk az oldalt, hiszen nincs mögötte kockázat. Ha nem találtunk volna vevőt, egyszerűen csak újra meghirdettük volna, vagy máshol próbálkozunk.

 

Szerencsére erre nem volt szükség, a képek az utolsó darabig elkeltek, sőt, volt, amelyikből kellett még készítenünk a fotós beleegyezésével egy extra példányt. Három képet egy gyűjtő vásárolt meg, beleértve az extra példányt. Kettő másikra egy nyitás előtt álló kávézó tulajdonosa csapott le, dekorációként szeretné felhasználni majd őket az üzletben. A többi kép mind külön tulajdonosra talált. Volt több olyan, aki otthoni felhasználásra vette, a nappalit szerették volna egy új képpel karakteresebbé tenni. Olyan is akadt, aki ajándéknak szánja, illetve az egyik vásárló egy külföldi galériába viszi majd kiállításra.

 

Az internetes értékesítés előnye, hogy nem helyhez kötött. A mi esetünkben például a vásárlók az ország különböző pontjairól találtak ránk, illetve egy osztrák érdeklődő is akadt. Mivel szeretnénk, ha az áruk egészen biztosan és biztonságban célba találnának, a legjobbnak azt láttuk, ha személyes átvételt biztosítunk a galériában. Így a képek szállítása kockázatmentes, és az átvételen keresztül még személyesebbé válnak a megvásárolt poszterek. A legtöbb esetben azt is meg tudtuk oldani, hogy maga a művész is jelen legyen az átadáskor, a többit pedig előre dedikálta.

 

A nextapro.hu-n vásárolni nemcsak olcsóbb, de mindenképp személyesebb, mint valamilyen nagy üzletben újonnan megvenni ugyanazt. Én a magam részéről egyébként is jobban szeretem az ilyen személyes jellegű, valamilyen élményhez köthető vásárlásokat, ezért gondolom, hogy egyedi, művészi értékkel rendelkező kép esetében ez hatványozottan igaz lehet. Így amikor a vásárló ránéz az újonnan szerzett poszterre, egy történet is tartozik a képhez, nem csak üresen tekint le a falról valami minta. Szeretünk egy kis útravalót is adni a művek mellé, így például a fotó készítésének körülményeit maga a művész mesélheti el. Ez az oldalon értékesített valamennyi árura igaz lehet, hiszen mindegyikhez tartozik egy történet, amit a korábbi tulajdonos magával a tárggyal együtt továbbadhat az új gazdának.

 

Az apróhirdetések sikere azt mutatja, hogy kezdeti szkepticizmusom teljesen alaptalannak bizonyult. Valószínűleg épp a dolog esetlegessége miatt keresik fel az aprós oldalt ilyen sokan, ennyi különböző céllal. Ami közös bennük, hogy mind valami különlegeset szeretnének, valami egyedi dolgot keresnek, amit egy áruházlánc polcain, de még egy külföldi üzlet webshopjában sem találnak meg. Jelen esetben kisebb galériák, mint például a miénk is, remek megoldást jelentenek, de nem mindenkinek van lehetősége ellátogatni hozzánk egy-egy kiállítás időtartama alatt. Ugyanígy, hiába vagyunk jelen valamennyi közösségi média és hirdető felületen, sokakat mégis elkerül a hírünk. A nextapro.hu segít áthidalni ezeket a távolságokat és réseket, így tizenegy kép talált gazdára és nyolc új helyszínen jelenhetnek meg az általunk támogatott művész képei.

 

Mese és valóság