Napelemes rendszerek egy szebb jövőért

Az emberiség imádja magát rémtörténetekkel ijesztgetni. Pontosan ugyanennyire veszélyes az a szituáció, amikor viszont nem rémtörténetekbe, hanem álomvilágba ringatjuk magunkat. Mind a két esetben nagyon el tudunk rugaszkodni a valóságtól, és hosszútávon rontja az emberek világhoz való viszonyulását. amennyiben fel tudjuk mérni ennek veszélyeit, úgy semmi probléma nincs azzal, ha csak néha egy kicsit egymásra akarunk ijeszteni egy globális felmelegedés kulcsszóval, vagy ha éppen nagyon elkeserítő a helyzet, csak vigasztaljuk egymást, hogy rosszabbakat is túlélt már a bolygónk. Én azt mondom, hogy az a legjobb megoldás, ha nem esünk túlzásba egyik irányban sem, hanem csak szem előtt tartjuk egymás, saját és az anyatermészet jövőjét.

Mindenképpen fontos a környezetünk megóvása, és ezért tennünk is kell, amennyit csak tudunk, de higgyük el azt is, hogy nem mindig a zöld megoldások a legjobb, leghatékonyabbak.

A napelemes rendszerek tekintetében azonban ez tagadhatatlanul így van. Folyamatosan megújuló energia használatával olyan megoldásokat biztosít, melyet szinte egyik másik energiaforrás sem tud. Ennek az alapja örök, legalább is amíg a nap létezik, anélkül pedig mi sem létezhetünk. Ha belegondolunk, ez nem kerül semmibe, ugyanis ki tudná rátenni a kezét a napra, ki tudná azt ki sajátítani? Senki. Csak rendelkeznünk kell a megfelelő napelemes rendszerekkel és életünk végéig biztosított az energiaellátásunk. A napelemes rendszerek során nyert energia teljesen környezetbarát, ugyanis semmi olyan szennyező anyag nem jut a levegőbe, vízbe, földbe az energia átalakulása során, mint egyéb más energiáknál.

napelemes rendszerekÉs hogy ha ennyire jó, akkor miért nem használja ezt sokkal több ember? Azzal takaróznak sokan, hogy a kialakítása nagyon drága. Én nem gondolnám azt, hogy túl drágának mondható, főleg akkor, ha kiszámoljuk, hogy utána mennyit spórolhatunk vele, hiszen a napsütésért egy szolgáltatónak sem kell fizetni. Ráadásul manapság olyan kiváló technológiákkal készítik el a napelemes rendszereket, hogy nem csak egy kisebb lakás, vagy családi ház, hanem konkrét csarnokok, sportlétesítmények teljes körű áram ellátására is lehetőséget adnak.

Amennyiben rajtam múlhatna csak egy kicsit is a napelemes rendszerek felfuttatása, már kicsi gyerekkortól elültetném az emberek agyába ezt a gondolatot, ezt a tudást, és nem csak üres ijesztgetéseket, vagy még rosszabb tündérmeséket alkalmaznék, hanem tényként és alátámasztó adatokkal próbálnám meggyőzni az emberiséget, hogy ha nem is minden zöldmegoldás, de a napelemes rendszer az egyik legjobb technika, melyet a jövőnk háborítatlan létéért alkalmazhatunk.

Ti tesztek valamit a természet megóvásáért? Mennyit tudtok beáldozni esetlegesen a saját kényelmetek minimális csökkentése árán a bolygónkért?

Mese és valóság