Zseniális kisfiam és a napelemek találkozása

Az egészet kezdjük az elején: a kisfiam egy zsebzseni. Tudom, tudom… Minden anya ezt mondja. De az én kis göndör báránykám alig 5 éves, és már olvas és sakkozik. És olyanokat kérdez, amire én sem tudok válaszolni. Nálunk nagyon hamar elmúlt az a korszak, amikor anya mindent jobban tud. Szerettem volna kitolni ezt az időszakot a középiskolai évek kezdetéig legalább, de nem sikerült. Simán ronggyá ver sakkban… De van ennek a sok-sok, életkorát bőven meghaladó kérdésnek előnye is: miatta értettem meg a napelemek pontos működését.

Amikor ugyanis felmerült, hogy napelemet szereltetnénk a tetőre, Peti azonnal egy zsáknyi kérdést zúdított a nyakamba. Amikre nem tudtam válaszolni, az egész beruházást ugyanis a férjem intézte, én nem szóltam bele, nem értek hozzá, teljesen rábíztam a döntést. Petinek viszont nem volt elég annyi, hogy nagy panelek kerülnek a tetőre, amik a napocska sugarait árammá alakítják át. Mindent tudni akart: milyen nehéz? Nem ázik be a tető, ha felszerelik? Hogyan működik a napelem akkumulátora? Hol tárolja az áramot? És még sorolhatnám.

Szerencsére a cég felkészült ezekre a kérdésekre, így a honlapjukon böngészve mindenre megtaláltam a választ. Ráadásul számomra is érthető nyelven, így már könnyebb volt dűlőre jutni Petikémmel is.

Megmutattam neki is a weboldalt, miközben elmagyaráztam, hogy a tető nem sérül a felszereléstől, nem keletkezik rajta lyuk, nem fogunk beázni. Látszott a kis arcán, hogy ettől megnyugodott. Úgy látszik, ez volt a legfontosabb probléma. A panelek súlyán meglepődött: 17 kiló? Könnyebb, mint ő? Azonnal rá kellett állnunk a mérlegre, ami 19,5 kilót mutatott. „Akkor ez olyan, mintha én ötször lennék fenn a tetőn?” kérdezte csodálkozva. Igen, feleltem neki, téged pedig biztos elbír egy ilyen nagy és masszív tető. Ötödmagaddal is.

A másik nagy kérdés a napelem akkumulátora volt. Nagyon részletes tájékoztatást találtunk erről a témáról. Folyamatosan fejlődik a rendszer, és ma már a legújabb akkumulátor csaknem 10 kilowattórányi áramot képes tárolni. Tehát nem kell azon aggódnunk, hogy kárba vész a napsütéses órák alatt megtermelt, de fel nem használt áram. Petikémet teljesen elvarázsolta a megújuló energia tárolása. Nem is figyelt már a magyarázatomra, maga olvasta a weboldalon a cikket, ami szerencsére teljesen érthető konyhanyelven fogalmazott, csak annyi szakszót használva, amennyi szükséges.

Mese és valóság